Orbán Viktor beleavatkozik a szlovák belpolitikai történésekbe, mondta a minap Bugár Béla. Egy parlamenti párt elnökétől, aki egyúttal a parlament alelnöke is, szokatlanul kemény egy ilyen kijelentés, mely persze azt is jelzi, hogy a Fidesz-Híd kapcsolat tényleg a  mélyponton van. Bugár kijelentésére természetesen nem a címzett reagált, hisz miért is reagálna Orbán egy  „vicinális politikus“ vádjaira, hanem Berényi József, az  „ egyetlen és igazi“ magyar párt elnöke, aki kijelentette, hogy szó sincs semmiféle beavatkozásról, a magyar kormány csak teszi alkotmányos kötelességét.

Az ilyen vitákat lehetetlen eldönteni, ezért nézzük inkább a tényeket.

1. / A kettős állampolgárság megadásáról szóló törvény körülményei:

Egy ilyen törvényjavaslatot néhány nappal a 2010-es szlovákiai választások előtt bejelenteni minimum érzéketlen dolog. Persze csak akkor, ha a bejelentő nincs tisztába azzal, hogy bejelentése milyen következményekkel járhat az érintett országba. De Orbán nem újonc a politikában, és jól tudta, hogy bejelentésének komoly hatása lehet a szlovákiai választásokra. Valószínűleg konkrét elképzelései is voltak:

Tudta, hogy az MKP és a Híd versenyében az MKP nyer többet ezzel a témakörrel. A Smer-SNS kormánykettős és az akkor ellenzék párviadalában pedig a radikálisan nemzeti Fico-Slota páros tudja majd jobban kihasználni a nemzeti feszültségeket. Otthon pedig  ezzel a bejelentésével „letromfolja“ a Jobbikot. Pest számára fontos volt, hogy az SMK-n és a Smeren kívül az SNS is bekerüljön a szlovák parlamentbe. Hogy miért kell a Fidesznek épp az SNS?  Nos, ha a magyar parlamentbe bekerült a Jobbik, akkor Szlovákianak is legyen egy radikális parlamenti pártja, nehogy Brüsszel csak Pestre mutogasson. Emlékszünk még rá, hogy Martonyi úr személyesen magyarázta el Szlovákiában a törvényjavaslatot. Beszélt ezzel-azzal, de amikor a Híd képviselői akartak vele találkozni kijelentette, hogy nem lehet, mert ő még nem igazi külügyminiszter, hanem csak privát emberként jött. Az üzenet egyik fele az itteni magyaroknak szólt: Budapest számára a Hid nem partner, tehát, ha a jóban akartok lenni az anyaországgal válasszátok az MKP-t. A szlovákok felé meg az volt az üzenet, hogy a Fidesz keményebb politikát folytat majd, mint a szocik, tehát olyan embereket válasszanak, akik  meg tudják védeni a szlovák érdekeket.

2. / A nyelvtörvény körüli vita:

Ebben a Híd helyzete még nehezebb, mint a kettős állampolgárságnál volt. Bármilyen javaslatot tesz azonnal támadja őt a parlamenti ellenzék és pár kormánypárti politikus is. Aztán támadja őt az SMK, és végül megszólal Orbán Viktor is, aki minden alkalommal véletlenül „elszólja“ magát, ha Pozsonyban csökken a feszültség és valami megegyezés-féle mutatkozik. A Fidesz ezzel is egyértelművé akarja tenni, hogy egy  nincs szüksége olyan pártra, melyben a  szlovákok és magyarok együtt dolgoznak közös céljaikért.

Mindezzel azt is üzeni, hogy ne bonyolítsuk a dolgokat, mert az ellentéteket csakis kemény és direkt bokszmeccsen lehet eldönteni. A szlovákokkal tehát nem szövetkezni kell, hanem meg kell küzdeni velük. Itt Kelet-Európában nem a szofisztikált, nőies megoldások kellenek, hanem a férfias orrbavágások. Nem ismerünk el olyan megoldásokat, hogy nektek is jó egy kicsit, meg nekünk is. Ezért vagytok feleslegesek kedves hidasok és kedves Béla!

xxx

Berényinek alapjában igaza van: direkt beavatkozásról szó sincs. De, akad olyan ember, aki ne érezné ki e lépések mögül a valódi szándékot?  Engem például már a kettős állampolgárságról szóló  törvény is frusztrált, mert nem a jóindulatot éreztem ki belőle, hanem azt a megalázó momentumot, hogy úgy kínálnak nekem valamit, hogy az eredeti szándék egészen más.

Persze itt nem rólam van szó, hanem arról, hogy

-          túléli-e a Most ezt a tripla nyomást,

-          melyik fél erőszakolja rá a másikra a saját harcmodorát,

-          megérti – e a szlovák törvényhozás a Fidesz metanyelvét, melynek lényege az, hogy maga a kisebbségi kérdés Pest számára egy ötödrangú valami, mert az ő játszmájuk kizárólag a hatalom megtartásáról szól.

3 Comments

3 Reader’s Comments

 1. az egy dolog h OV ilyen arrogáns bambuszfej, de attól az itteni – mármint SR – honatyáknak se kéne csípobol telirakni a gatyót, ha valahol meghallják a “magyar” szót…Márpedig így van,és nem csak az egyszeru nép illetve az o szavazataikra ácsingózó aktuális megélhetési politikus tesz így hanem ez valahogy zsigerbol jon náluk egytol egyig.
  Az h OV az o saját hulyéinek mit hadovál ossze Pesten v épp vidéken, nem kéne h Pozsonyban is napirendi pont legyen v h az itteni politikusok nyíltan vitassák, hisz jelen helyzetben lényegtelen…
  Ezért sem értem, h miért tud ez zurt okozni BB és a kormány tobbi tagja kozott, mivel BB nem egyszer bizonyította már világosan h a kozos út az o célja…
  Es igazából ezért nem értheto h az itteni “igazi” MKP-s magyarok hogy tudják osszeegyeztetni az ilyen árto OV megnyílvánulásokat és azok mogottes tartalmát az MKP és ugye uruk és parancsolojuk OV nemzetmento messiás pátoszával…
  v csak mifelénk is ennyire vak és megvezetheto lenne minden 2/3ig ember…

 2. rezynegi87
  azt talán nem vitatja eszes palóc barátom sem, hogy a bambuszfejek éppenséggel segíteni is tudnának, mint ahogy most csak károkat okaznak a duna és az ipoly mindkét oldalán, amit egyébként semmi egyébnek nem tekintenek, mint hatalmi gyakorló terepnek és politikai lőtérnek (élő célpontokra)

 3. Ezek mindenkit agyagba döngölnek, ha nem állnak be talpnyalóik közé. De még a talpnyalók is sorra kerülnek hamarosan, de elöbb a piszkos munkát elvégeztetik velük. Azt gondolom hogy a politikusok és a véleményformáló értelmiség sokkal
  többet tehetett volna az emberek tájékoztatása érdekében.
  Pl. népszavazás utáni Kövér-szólást nem szabadott volna a feledés homályába
  veszni hagyni. “Ez a népszavazás úgy kelett, mint púp a hátunkra!”
  De szemnyitogatót most se késő bevetni!

Írja meg véleményét!