Augusztus 17-én az egyik szlovák napilap kérdést intézett 15 vezető szlovák politikushoz. Arra voltak kíváncsiak, hogy kik azok a személyiségek, akik hatással voltak politikai életük alakulására, kitől tanultak valami fontosat. A válaszok után a kommentátor azon nyűglődött, hogy csupán három szlovák politikus akadt a példaképek között, Dubček, Štúr és Fico.

Fico úr nevét Fico úr párttársa,  Robert Kaliňák említette, aki a Fico-kormány idejében (2006-2010)  belügyminiszter volt és nyilvánvalóan most sem minden hátsó szándék nélkül választotta példaképnek pártbéli főnökét.

A további példaképek közt ott találtuk Adenauert, Gandhit, II. János Pált, Havelt, szóval az igazi Nagyokat. És ez így van rendjén. Bizonyára jobb lenne az élet Szlovákiában, ha ezen személyiségek szelleme lengené be a Tátra hófödte csúcsait, Zsolna főterét és a Grassalkovich palota elnöki irodáját.

Szóval már majdnem félretettem az újságot, amikor a bal felső sarokban egy régi „ismerőst“  pillantottam meg. Jé, mondtam, hogy került ide ez az oroszlánmosolyú, ragyavert, grúz őrült?

Hiszen ebben az írásban a példaképekről van szó! Csak nemhogy valamelyik politikusunk  Sztálin generalisszimusz nevét adta meg példaképeként?

Hát igen is, meg nem is. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök (2006-2010) a maga sajátságos módján úgy nyilatkozott, hogy „neuveriteľne ma zaujalo“ (hihetetlenül magával ragadott) ahogyan Sztálin, Churchill és Roosevelt azon a bizonyos békekonferencián tizenöt másodperc alatt felosztották a világot.

A Smer elnökét tehát magával ragadta az a mód, ahogy azok ott, hárman 15 másodperc alatt megegyeztek a világ felosztásáról. Nem azt mondta, hogy szörnyű, vagy döbbenetes, ahogyan ezt tették, hanem „csak“ úgy kommentár nélkül közölte, hogy „neuveriteľne ma zaujalo“

Ekkor eszembe jutottak kanadai éveim, amikor Ottawában, a Carleton egyetemen tanítottam és nagyon elkeseredtem azon, hogy diákjaim nagyobbik része szinte semmit sem tud a történelemről. Tanártársaim elmondták, hogy bizony Amerikában a diák úgy állíthatja össze a tantervét, hogy az elemitől a diplomáig semmilyen történelmet nem tanul. A diákok nem szeretik a történelmet, mert unalmas és  idegesítő. Kit érdekel az a fene sok dátum, meg azok a kimodhatatlan nevek, mondják.

Aztán elmennek egy buliba, ahol SS egyenruhába öltöznek és karlendítéssel üdvözlik egymást, közben meg röhögnek. Mert nekik Hitler egy erőskezű vezető volt, aki kivezette Németországot a káoszból. Sztálin meg egy határozott fellépésű pártember volt, aki  Oroszországot vezette ki a káoszból és közben még Hitlert is legyőzte. Két jeles személyiség a „drága“ huszadik századból, amikor még történtek izgi dolgok.

Ezek a fiatalok semmit sem tudnak és nem is akarnak hallani a nácizmus és a kommunizmus lényegéről, a világháborúról, a gázkamrákról, és a Gulagokról. Csakhogy Robert Fico nem egy tipikus fiatal. Ő egyetemi oktató a pozsonyi Komenský egyetem jogi karán. Emellett parlamenti képviselő, volt miniszterelnök és jelenleg a legnépszerűbb szlovák politikus!!

Kedves doc.JUDr. Robert Fico CSc! Megdöbbentő, amit mond! Az Ön által említett konferencián ugyanis Európa második legborzalmasabb gazembere, a paranoiás Sztálin, az akkor már nagybeteg Roosevelt és a cinikusan számolgató Churchill asszisztálásával százmilliók életét tette tönkre Kelet- Európában! Persze a dolog egy picivel többet tartott, mint 15 másodperc, mert például Sztálin és Churchill már 1944 őszén is tárgyalt egymással négyszemközt a Kremlben, és félrészegen papírcetliket tologattak egymásnak, melyekre azt írták fel, hogyan osztják majd el a befolyási övezeteket Kelet-Európában. Azt írták, hogy pl. Csehszlovákiában 70% brit és 30 % szovjet befolyás lesz, Romániában meg 80% szovjet és 20% brit befolyás. Egy országot sem felejtettek ki!

Fico úr, az Ön által említett konferencián nemcsak az történt, hogy „jóvátették“ a müncheni árulást, mert azt más módon is elintézhették volna. Arról döntöttek, hogy németek, lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok románok és bolgárok millióit leválasztják Európa testéről. Annak a „nagyszerű“ 15 másodpercnek köszönhetően kezdtek gyilkolni a csehszlovák, magyar, román kis Sztálinok. Ezután jöttek a pribrami uránbányák, a recski munkatábor, a Duna-deltában végzett kényszermunka, vagyis a magyar, csehszlovák, román és lengyel munkatáborok.

Aki semmit sem csinált az kapott tíz évet, aki megkérdezte, hogy miről van szó az tizenötöt. Akasztották az osztályellenséget, meg a saját elvtársaikat is, úgy, ahogyan azt Sztálin parancsolta nekik.

Churchill később sírdogált és vasfüggönyről beszélt. A washingtoni politikusok meg 1956-ban, 1968-ban és 1980-ban is csak széttárták a kezüket és azt sóhajtották, hogy hiába ez az új status quo, ebben egyeztünk meg 15 másodperc alatt!

Ön pedig 2011-ben azt mondja, hogy ez a döntés „hihetetlenül megérintette“ Önt!

Hát akkor kedves Fico úr, Isten mentse meg Öntől Szlovákiát!

2 Comments

2 Reader’s Comments

  1. Munkásököl

    Remek írás !!!! Ön is én is értetlenül állunk ez előtt . Nem tudok mást mondani erre ! ECCE HOMO ! .

  2. na ez passzol ahhoz, amit egyszer hallottam/olvastam: ha nem lett volna 1989 (amit Fico elvtárs, bocsánat úr nem vett észre), akkor mit csinálna Fico? ugyanúgy a parlamentben ücsörögne, csak valószínűleg tovább lett volna miniszterelnök (párttitkár, vagy mi a szösz).

Írja meg véleményét!